Horseball

Fick en förfrågan om att göra ett inlägg om horseball så här kommer det :)
Jag "Spelade" horseball på vissa eftermiddagar i skolan under gymnasietiden. Vi höll på ungefär ett par år och red främst på våra robusta nordsvenskar, fjordingar och brukshästar som kändes robusta och stabila att hänga på. Vi hade ingen domare eller ledare utan vi var några tjejer som startade den och kom fram med övningar och styrde upp lektionerna vi hade. Så vi körde mest för att det var roligt och pröva på.
Reglerna är väldigt enkla och påminner om hästpolo och basket. Det är något av en blandning av hästpolo och basket. Helt enkelt ska man göra så många mål som möjligt! Däremot får man max hålla i bollen i tio sekunder i sträck och man måste göra tre passningar inom laget innan man gör mål.
Man använder sig av en boll ungefär stor som en fotboll/basketboll som är försedd med läderremmar runt om för att man ska kunna ta upp bollen från marken. Sen har man även en läderrem fäst mellan stigbyglarna under magen för att kunna dra sig upp igen utan att falla ner på andra sidan när man hänger sig ner.
Horseballen är väldigt liten i Sverige men är stor i USA och Argentina etc. Horseballen fick mycket uppmärksamhet av Sverige då det visades i Globen 2006 första gången. Horseballen har sen blivit årligt på Globen men dock har vi inte kunnat haft med ett svenskt lag.
När vi körde horseball som sagt hade vi en fotboll försedd med läderremmar som duktiga elever som gått läderhantverkskurs på kvinnersta gjort åt oss. Sen fick vi provicera och sätta stigläder fast mellan stigbyglarna under magen i lagom längd. Sätter man för kort kommer man inte ner och sätter man för långt klarar man inte av att dra sig upp.
Till mål hade vi i ridhusets tak hängt upp 2 stycker rockringar i varje ända.
Det var ortroligt svårt i början och jag är glad att vi hade dom stabila hästarna vi  hade för det kändes verkligen som man skulle välta! Men sen när man fått in snitsen gick det ganska bra och man vågade sig på att galoppera! Den lite läskiga känslan är ju dock att inte ha någon koll överhuvudtaget! man släpper ju allt när man kastar sig ner för att ta bollen när den åker i backen. haha, det var också något hästarna lärde sig och bland annat Midar som var ganska pigg och glad tyckte det var jätteroligt att så fort jag kastade mig ner tvärvände och drog iväg i full fart åt andra hållet ;P Rätt chanslös är man då!
men vansinnigt roligt som ni borde prova om ni har någon snäll och stabil häst :)
Lite bilder från min horseball tid:


Källor:
http://www3.ridsport.se/Arkiv/Resultat-2006/2006/Succeforhorseball/

Kommentarer
Postat av: FRIDA ELMLUND - en hästmänniskas vardag

SV; Strax under 2 km hemifrån, så det tar ungefär 5 min att cykla :D

2011-07-25 @ 18:12:39
URL: http://fridaelmlund.blogg.se/
Postat av: Michelle

super härlig blogg verkligen:)<3

2011-07-25 @ 18:19:00
URL: http://ponnybrudarnaa.blogg.se/
Postat av: Camilla

Skoj :D

2011-07-25 @ 20:00:37
URL: http://camillahastskotare.blogg.se/
Postat av: Linde

Haha, det ser jättekul ut^^ Men fuxen i mitten är ju helt enorm, och hon så liten, kom hon ner ändå?

2011-08-04 @ 18:16:03
URL: http://lindema.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0